Despre Vitoșa

Brutărie cu tradiție

Povestea brutăriei noastre

Traditia in panificatie, la noi in familie, este cel putin de pe vremea bunicilor, inainte de a ne naste noi, cei care acum muncim, coordonam activitatea. Bunicii atat cei din partea mamei cat si cei din partea tatalui aveau cuptoare de paine construite acasa. Sarjele de paine erau saptamanale si credeti-ma faceau o paine extraordinara. Nasii mei de botez produceau paine pentru majoritatea locuitorilor din Talmacel prin anii 60, secolul trecut, intr-o brutarie destul de performanta, pentru acele timpuri. Apoi in momentul in care s-a construit brutaria Cooperatiei in Talmaciu, prin 1968 si cele private erau doar tolerate si sicanate, atat nasa noastra cat si tatal nostru, au muncit ani buni aici. Cand noua brutarie, in regim privat, dupa revolutie, se apropia de punerea in functiune, unchiul Bobes, din Sibiu, str. Calugareni, un alt mare brutar la viata lui, ne-a vizitat. Cu bucuria intiparita pe fata, octogenar fiind, ne-a oferit sfaturi si un imprumut financiar de neuitat, atunci cand banii s-au terminat.

Apoi am pornit la drum; brutăria avea o cladire noua, două cuptoare de carămidă, toate construite de noi, in familie.Un malaxor romanesc cu 4 cuve de inox si alte dotari intregeau dotarile de start.

De atunci totul a fost in continua schimbare si modernizare. Calitatea produselor, seriozitatea și dragostea cu care au fost si sunt preparate, ne-au oferit sansa sa crestem frumos ca aluatul dospit. In prezent societatea a ajuns la 65 de angajati. Și pentru că încă de pe vremuri, pâinea a ocupat un loc important la masa românului, producem diverse tipuri de pâine sub diferite denumiri:de la “Pita de Talmaciu”, “Pâinea bunicii”, paine traditionala, paine cu cartofi, paine neagra, semi, franzela, baghete, cu faina alba, semi, neagra s.a.m.d.

Povestea patiseriei

Ah, şi pâinea nu e singura specialitate a casei, pentru că la Vitoşa mai sunt preparate cu atenţie şi miga­lă o multitudine de produse de patiserie: batoane, coroniţe cu mac, chifle, cornuri simple, covrigi cu ciocolată, covrigei polonezi, cu mac şi sare, împletite cu cacao sau susan, kebab.

Şi multe alte bunătăţi se mai pregătesc aici, pentru că bucuria gustului ajunge pe toate mesele, fie prin intermediul plăcintelor cu brânză dulce, brânză sărată, cu brânză de vaci, măr şi ceapă, a trigoanelor cu vanilie şi măr, a merdenelelor, bucte cu cascaval, hencles.

Şi asta nu e tot, pentru că brutarii noștri coc, aşa cum numai ardelenii ştiu să o facă, o varietate mare de cozonaci, buni de îi ţii minte: nucă, cu nucă şi stafide, cu rahat, rahat şi stafide, cu cacao, cozonac simplu, cu ouă, lapte, nu cu premixuri şi în mai multe variante, de post.

Povestea cofetăriei

Diferenta se vede la gust. Ingredientele de calitate și rețetele tradiționale garantează produselor o aroma extraordinara. Covrigeii, saleurile, cordelutele, spiralele satisfac cele mai exigent gusturi.

Pentru toți cei care vor să își îndulcească masa și viața, producem o serie de prăjituri, atât tradiționale cât și inspirate din gastronomia franceză. Ouale de calitate, cremele din oua fierte sunt la ordinea zilei.

Au acel gust pe care unii dintre noi încă îl mai cunoaștem din copilărie, al prăjiturilor cu creme bune de te lingi pe degete. ”Avem peste 15 sortimente de prăjituri pe care le asortăm în caserole de diferite dimensiuni, și altele vreo 30 de tipuri de prajituri care se vând la bucată. Cozonacii de la Vitoșa sunt și ei în top gusturi.Facem cozonaci cu nucă, cu rahat, simpli: Traditia si bun gustul ne caracterizeaza”.

Pentru sărbători, diferite evenimente, preluam comenzi, inclusiv pentru torturi de nuntă, botezuri, zile de nastere, onomastice. Dar, înainte de a comanda, e mai bine să treceți pe la magazinele noastre de pe strada Luptei nr. 9, de pe strada Matei Milo colț cu Calea Dumbrăvii sau cel din Tălmaciu, de vis-a-vis de poștă. Și pregătiți-vă plasele, pentru că sigur veți pleca de acolo cu mai mult de o pâine sau o caserolă de prăjituri.

Reteaua colaboratorilor nostrii e mult mai vasta: 6 in Sibiu si peste 100 in zona