Gusturile tradiționale se cumpără de la Vitoșa- cea mai bună pâine cu maia și prăjituri de te lingi pe degete.
Pâinea este alimentul care nu lipsește de pe masă în nici o zi. Fie că mâncăm mai multă sau mai puțină, este ceea ce definește masa românului. Dar, deși este un aliment consumat extrem de des, nu toată pâinea din comerț este preparată cum trebuie. Unele sortimente se sfărâmă când sunt tăiate, altele sunt deja tari când sunt cumpărate, altele parcă nu au niciun gust. Dar, poate că nu ați știut de unde să cumpărați. În Sibiu sunt mai multe locații în care se vinde pâine cu maia, după rețete tradiționale. Are gustul și consistența care trebuie. Și unde mai pui că tot de la Vitoșa cozonacul și prăjiturile sunt bune, bune, bune.

Afacere de 25 de ani
Vitoșa este brutăria din Tălmaciu care a scos din cuptor prima pâine acum 25 de ani, în 1994. A fost o continuare a tradiției din familie. ”Tatăl meu a lucrat în anii 70 la brutăria din Tălmaciu, nașii meu ai avut o brutărie în Tălmăcel, iar un unchi o brutărie în Sibiu. Așa că afacerea asta a venit ca o continuare a ceea ce au făcut ei, pentru că am avut contact cu acest domeniu. Așa că în 1994 am pus in functiune brutăria în Tălmaciu, iar din 2000 vindem și în Sibiu”, spune Constantin Popa, directorul Vitoșa.
La început la Vitoșa produceam doar pâine. Dar pe parcurs poducția s-a diversificat :mai multe sortimente de paine, de patiserie, cozonaci, checuri, prăjituri. Și toate au în comun un singur lucru, dar cel mai important :

Rețete tradiționale și fără amelioratori
Rețetele folosite la Vitoșa sunt aceleași pe care le foloseau bunicii noștri când făceau pâine pe vatra in cuptorul din curte. ”Rețetele sunt cele tradiționale. Am adaptat tehnologia, evident, dar rețetele sunt aceleași. Folosim ingredientele așa cum sunt ele, adică ouă, creme din ouă fierte, făină, nu adăugăm amelioratori sau conservanți. Iar la noi nici nu poate fi vorba de mixuri la care adăugăm apă și gata crema sau blatul. Folosim mii de ouă săptămânal, ouă de cea mai bună calitate, iar diferența se vede la gust”, spune Constantin Popa.
Dacă prăjiturile au un gust exact ca cele făcute în casă, nici pâinea nu e mai prejos. Secretul, baza, este atat maiaua cat si fermentatia finala. Cu rabdare si cunostinte, drojdiile „salbatice” (naturale) din faina, lucreaza pentru noi. Acelasi lucru este valabil pentru pâinea tradițională, „Pita de Talmaciu”, cat și pentru celelalte sortimentele de paine. Este foarte important să lași fermentația sa evolueze natural, atât timp cât este nevoie in cazul maielei dar si a aluatului, la dospirea finala.” Așa obținem o pâine bine crescută, pe care apoi o coacem pe vatră”, ne dezvăluie Constantin Popa. La Vitoșa se găsesc sortimente de pâine care satisfac orice gust: tradițională, cu cartofi, bătută, franzelă, alba, neagra, semi și toate la diferite gramaje.

Gustul de vis
Felul în care sunt făcute produsele de la Vitoșa, ingredientele de calitate și rețetele tradiționale garantează produselor un gust extraordinar. Au acel gust pe care unii dintre noi încă îl mai cunoaștem din copilărie, acela al pâinii prospăt scoase din cuptorul bunicii de la țară sau al prăjiturilor cu creme bune de te lingi pe degete. Cozonacii de la Vitoșa sunt și ei în top gusturi. ”Avem15 sortimente de prăjituri pe care le asortăm în caserole de diferite dimensiuni, și altele vreo 30 care se vând la bucată. Facem cozonaci cu nucă, cu rahat, simpli- la fel, cu ouă, nu cu vreun „praf”. „Produsele de patiserie sunt și ele gustoase exact pe aceleași principii. Traditia si bun gustul ne caracterizeaza” spune Constantin Popa.
Pentru sărbători, evenimente ca nunți, botezuri sau chefuri, cei de la Vitoșa preiau comenzi. Chiar și pentru torturi de nuntă. Dar, înainte de a comanda, e mai bine să treceți pe la magazinele lor de pe strada Luptei nr. 9, de pe strada Matei Milo colț cu Calea Dumbrăvii din Sibiu sau cel din Tălmaciu, de vis-a-vis de poștă. Și pregătiți-vă plasele, pentru că sigur veți pleca de acolo cu mai mult de o pâine sau o caserolă de prăjituri.
Reteaua colaboratorilor e mult mai vasta: 6 in Sibiu si peste 100 in zona.